Blog

Moeder, waarom werken wij?

Wanneer ik aan mijn cliënten vraag: 'Waarom werk jij?', verwacht je een antwoord zoals 'om centen te verdienen' of 'om te leven'. Zelden evenwel is het hun eerste, spontane antwoord.

Wij werken om geld te verdienen, om te voorzien in ons levensonderhoud en hopelijk ook net dat ietsje meer. De meesten onder ons verdienen gelukkig genoeg om bijvoorbeeld ook een hobby te beoefenen, te kunnen sporten, eens lekker te gaan eten, op vakantie te gaan, enz... .  Om te leven i.p.v. enkel te overleven.

Read more

L'enfer, c'est les Autres

'L'enfer, c'est les Autres', ofwel, 'De hel, dat zijn de Anderen' schreef Sartre. Het zijn je medemensen die je leven op aarde tot een hel maken.  'Is dat zo?', vraag ik me af. 'Is het de ander die je ongelukkig maakt? '

Read more

Water versus Alcohol

Ik doe deze maand mee aan Tournée Minérale.  Tot nu toe lukt het me aardig om de alcohol te laten, maar ik heb nog een paar etentjes in het vooruitzicht en ik houd wel van een glaasje bubbels als aperitief.  Eind februari zal ik eerder behoren tot de groep mensen die alcohol geminderd i.p.v. volledig gelaten hebben. 

Read more

Laat je uitdagen

Een collega vertelde mij dat hij soms twijfelde om te werken als zelfstandige psycholoog.  Hij heeft het gevoel dat de mensen die je kan helpen in je praktijk er vroeg of laat zonder je begeleiding ook wel zouden uitgekomen zijn.  Misschien is dat wel zo.  Ik ben er wel van overtuigd dat met een goede begeleiding mensen sneller uit de knoop geraken.  Ze zullen ook de nodige handvaten hebben om in de toekomst met gelijkaardige situaties beter om te gaan.

Read more

Klinisch psycholoog
stress en burn-out coach